Veckosammanfattning 2008:4 har kommit på villovägar i samband med resan till Göteborg, men bör dyka upp på bloggen inom kort. Veckosammanfattning 2008:5 är festivalveckan med alla dess rapporter. Därför är det nu dags för veckosammanfattning 2008:6.
SETT:
BIO: Ivans Barndom (1962) av Andrej Tarkovskij
Jag var väldigt sömnig, men ändå var det så där härligt vackert igen. Se recensionen från i höstas här. Betyg: 8.
BIO: Lust, Caution (2007) av Ang Lee
Som en avig variation på Notorious kryper Lust, Caution innanför skinnet. Den har allt som en historisk storfilm ska ha: välgjorda miljöer, läckert foto (Rodrigo Prieto) och ett mustigt soundtrack (Alexandre Desplat). Berättelsen flyter fram och utvecklas hela tiden i lagom takt, vilket gör att filmen trots 150 minuters längd aldrig upplevs som särskilt lång. Veteranen Tony Leung visar ånyo upp ett stort minimalistiskt spel och nykomlingen (debutanten!) Wei Tang är inte mycket sämre hon. Min enda invändning, som gör att filmen halkar ner från en nia till en åtta, är att jag inte riktigt fick det psykologiska spelet att gå ihop. Betyg: 8.
BIO: Den gyllene blommans förbannelse (2006) av Zhang Yimou
Pampigt, pråligt och ett färgbombardemang av sällan skådat slag. Ninjor som hoppar, glider, hugger, voltar och försvinner. Intriger i kungapalatset där alla vänsterprasslar bakom någon annans rygg och där lojaliteter byts lika lätt som pokémonkort på en skolgård. Det borde inte vara bra, men på något sätt finner jag en väg ut ur den narrativa labyrinten och allt blir till njutbar underhållning. Betyg: 7.
DVD: Strandhugg i somras (1972) av Mikael Ekman
Den som förväntar sig en sexploitationfilm riskerar att bli mäkta besviken. Detta är kyskt, beskedligt och den enda som exploateras fullt ut är en ung Stellan Skarsgård i rollen som den fotograferande studenten Erik. Desto mer överraskande är att filmen till stora delar är bra. Manuset har oväntade ambitioner, skådespeleriet visar fler nyanser än brukligt och så finns det ju en hel del scener som lockar till skratt. Jönssonliganregissören Ekman kämpar mot en låg budget och lyckas nästan ro sin skärgårdsfilm i land. De många och hopplöst mörka "nattsekvenserna" drar dock ner betyget ett snäpp. Betyg: 5.
DVD: Death of a President (2006) av Gabriel Range
Kan man göra en film som skildrar hur George Bush den yngre mördas? Det logiska svaret borde kanske vara nej, men filmen finns faktiskt. Befintligt fotomaterial av ett Bushbesök i Chicago kryddas med skådespeleri, klippning och en del specialeffekter för att skapa en trovärdig bild av ett attentat mot landets sittande president. Så långt är allting suveränt bra, men efterspelets alltmer politiska ambitioner gör att dramatiken planar ut och filmen tappar fart. Death of a President är en film som med rätta bör debatteras utifrån etiska utgångspunkter, men som trots allt även har tillräckligt med kvalitet för att fungera på ett ickefilosofiskt plan. Betyg: 7.
DVD: Normal Adolescent Behavior (2007) av Beth Schacter
Tre killar och tre tjejer i gymnasieåldern lever i ett öppet förhållande. Alla har tillgång till alla och det är mer än bara ytliga känslor inblandade; samtliga har varit vänner sedan lågstadiet. Så dyker plötsligt en ny kille upp i skolan och fattar intresse för en av tjejerna i gänget. Hon börjar vackla i sina övertygelser och plötsligt är gruppens existens hotad. Många moralister har ifrågasatt filmen utifrån det "tvivelaktiga" i att karaktärerna inte bekänner sig till den heterosexuella mainstreamtvåsamheten. Detta är naturligtvis helt befängt och jag önskar att regissören hade vågat ta ut svängarna ännu mer. Nu blir det istället en story som bara nosar på Donna Tartts och Bret Easton Ellis territorier, en berättelse som aldrig riktigt lyfter, ett regiarbete som känns slentrianmässigt och föga originellt, samt i slutändan en film som faller men som gör det mjukt. Betyg: 5.
12 februari 2008
Veckosammanfattning 2008:6
Inlägg skrivet av Niklas klockan 00:57
Etiketter: Film, kritik, Veckosammanfattningar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar