30 maj 2008

Magiska filmposters: del 9


Varför gillar jag den här postern? Jo, för det första så gillar jag ju filmen väldigt mycket, vilket är en faktor man aldrig kan bortse ifrån. För det andra så har bilden en lekfullhet med både färg och form som tilltalar mig. Och till sist, för det tredje, så gillar jag filmens tagline (överst) och dess samverkan med titeln. Mina damer och herrar, låt mig få presentera postern till Spike Lees Do the Right Thing. (Klicka på bilden för att nå en större version!)


29 maj 2008

Hollywoods hetaste kvinnor: # 4


På fjärde plats tronar:

Kate Winslet, 32.


Filmer i urval: Heavenly Creatures (1994), Titanic (1997), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004).

Höjdpunkt: Den levande gestaltningen i Sense and Sensibility (1995) ledde fram till den första av hittills fem(!) Oscarsnomineringar.

Motivering: Skickligheten är obestridd, talangen ofantligt stor. Skönheten Kate är en av nutidens bästa skådespelare alla kategorier.

Prognos: Stabil. Hon väljer alltid att gå sin egen väg och väjer ofta för det allra mest kommersiella (med Titanic som gigantiskt undantag). Två stora projekt i rad och hon når den absoluta toppen. Något säger mig dock att Kate är helnöjd med att vara precis där hon är just nu i sin karriär.

Två galabilder som bonus.


27 maj 2008

Oh my God!


Vilken ful fisk. Ansiktsbehåringens utformning fick mig genast att tänka på den här scenen.


Slutligen: "Oh my God! Oh my God!"

Veckans låtar 22


Inga nykomlingar på veckans lista där en gammal veteran har tagit täten. Klicka på låtens titel för att komma till en YouTube-video av något slag.


2. (8) Blondie - Atomic










25 maj 2008

Murakami den vise har talat


I gårdagens DN (24/5) publicerades en mäktig intervju med den japanske författaren Haruki Murakami. Han berättar bland annat om varför David Lynch är så inspirerande (Lynchsan!) och hur en snart 60-årig man fortfarande kan benämnas "ungdomens författare". Det finns många godbitar att plocka av, men mest av allt fastnade jag för ett stycke som i precision och klarhet framstod som textens allra mest lysande passage.

Jag är inte som Balzac, Pusjkin eller Mozart. Jag är inget geni. Balzac behövde bara gräva ett par decimeter ner för att hitta sin berättelse. Jag måste gräva mycket djupt. Kanske femtio meter. Men det besvärar mig inte, jag är en utmärkt grävare. Och jag har ett stort tålamod.

Murakami den vise har talat. Jag bugar mig ödmjukt för mästaren.


Hat


(Invägning UFC 79: Nemesis. Chuck "The Iceman" Liddell vs Wanderlei "The Axe Murderer" Silva.)