24 maj 2008

Big - en poster helt utan magi


Ett av mina pågående små projekt handlar, som ni säkert lagt märke till, om att hitta magiska filmposters och visa upp dessa här på bloggen. Under tiden som jag letat bilder har jag stött på en hel del mindre lyckade exempel. Några av dessa kan kanske få en egen tråd så småningom, men nu vill jag enbart tala om Big. Postern till filmen Big (1988) alltså. (Och innan jag fortsätter vill jag påpeka att jag har goda minnen av filmen, en rätt harmlös och gullig komedi som lyckas ganska bra med att göra "barnet som förvandlas till en vuxen" alldeles lagom rumsrent och roligt.)

Över till själva bilden. Ett enormt huvud tar upp nästan allt utrymme. I Tom Hanks hår står filmens tagline: Have you ever had a really big secret? Det kunde lika gärna ha stått: Have you ever had a really big head? Huvudet dominerar och är jag på solskenshumör kan jag möjligen tänka mig att ge designern en liten klapp på axeln för att åtminstone ha valt ett porträtt där en liten del av huvudkaraktärens busighet utstrålas. Men i övrigt: nej, nej, nej. Sparsmakad grafik kan vara en tillgång ibland, men här blir det bara fyrkantigt, färglöst och förbannat menlöst.


Är det någon som har den här postern på väggen där hemma? Är det verkligen möjligt? Jag vill gärna träffa den personen och se hur övrig inredning ser ut. Man kan se det som ett estetiskt experiment när jag låtsas vara torprenoverare från teve och kastar Big ner i sopsäcken med ett vargleende. Kanske sänder Tom Hanks nuna ut trygghetssignaler som ger mervärde, men i alla andra aspekter är detta en totalt misslyckad filmaffisch.

22 maj 2008

Hollywoods hetaste män: # 4


Nära nära, men ändå så långt ifrån. Just utanför pallen placerar sig:

Brad Pitt, 44.


Filmer i urval: Fight Club (1999), Babel (2006), The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007).

Höjdpunkt: Insatsen i Twelve Monkeys (1996) gav honom en välförtjänt Oscarsnominering.

Motivering: Flickornas favorit blev kvinnornas favorit och så småningom även männens favorit. Har blivit en institution i populärkulturen och bär ett namn som alla känner igen. Att han dessutom ett flertal gånger fått visa att han kan sitt yrkesmässiga hantverk gör att han platsar högt upp på denna lista.

Prognos: Stannar kvar på A-listan ett bra tag till.

En bonusbild på flickidolen Brad Pitt.


20 maj 2008

Schacklegenden Kasparov attackerad av flygande penis!


Extra! Extra! Schacklegenden och numera politikern Garry Kasparov blev häromdagen attackerad av en radiostyrd flygande penis! Mitt under pågående tal dessutom. Detta måste vara ett av årets roligaste klipp alla kategorier. Se, lyssna på det surrande ljudet och skratta.

Uppdatering: Samma händelse ur en annan vinkel. Det var visst två flygande penisar!



Andra bloggar om: humor.

Veckans låtar 21


Maia Hirasawa går direkt in som etta. Tom Waits, Amy Macdonald och Blondie är tre andra nykomlingar på veckans lista. Och som vanligt klickar ni på låttitlarna för att komma till en YouTube-video av något slag...








8. (#) Blondie - Atomic




19 maj 2008

En rolig bild...


Sedan måste jag bara passa på att tipsa om en rolig bild som Emma Gray Munthe lade upp på sin blogg i lördags. Se den här.

Magiska filmposters: del 8


Med tiden har jag lärt mig att älska den här postern. För mer om filmen (Water lilies eller som den heter på franska: Naissance des pieuvres), sök på Water Lilies i sökrutan ovan eller klicka på etiketten "Göteborgs Filmfestival -08" till höger. Och, förresten, det här är inlägg nummer 200 sedan starten vid årsskiftet!