5 januari 2008

Stor Brando, stor underhållning

Under mellandagarna passade jag på att se om The Score (2001), en klurig och riktigt spännande så kallad heistfilm. En av anledningarna till att jag gillar den så pass mycket som jag gör är de namnkunniga skådespelarna. Tre generationer kompetenta män möts och herrar Norton och De Niro får ursäkta: Marlon Brando är den störste.
















Och då menar jag i första hand kvalitetsmässigt, även om Brando under sina sista år var en mycket fet man. På bilden ovan, som är från hans entré tidigt i filmen, kan man ana en enorm kroppshydda. Trots korpulensen och den totala frånvaron av att behöva bevisa något som skådespelare, brukade den sentida Brando alltid lyckas improvisera fram något litet ögonblick av högsta kaliber. Så var fallet i den aningen underskattade Don Juan DeMarco och så var också fallet i The Score. Följande dialogavsnitt är en av höjdpunkterna från den sistnämnda filmen:

Max (Brando) och Nick (De Niro) sitter och pratar om sin stöt. Max har under en tid försökt övertala sin yngre kompanjon om att genomföra stöten.













Max:
(skrattar till) Now... you gotta tell me the... the magic word.
Nick: All right, I'm gonna do it.
Max: Good, good. Jesus sweetheart. You're a sweetheart. Bravo. Making sense.














Nick: But because of the risk involved, my end's gotta be six million.













Max:
(tar upp flaskan och låtsas att det är en telefon) Uh, operator? I got a nut down here that just said six million. No, no. Send the paramedics. I think... Are you all right?
Nick: I'm fine.
Max: Six fucking million dollars? What happened to four?

The Score - som fått en sjua i betyg av mig - blev Marlon Brandos sista film. Han gick bort tidigt på sommaren 2004.

(edit 6/1: Fick göra bilderna ljusare.)

Hollywoods hetaste kvinnor: # 15



På plats nummer 15 återfinns:

Anne Hathaway, 25.



Filmer i urval:
Nicholas Nickleby (2002), The Devil Wears Prada (2006), Becoming Jane (2007).

Höjdpunkt: Spelade rodeohustrun Lureen Newsome i Ang Lees Brokeback Mountain (2005).

Motivering: Hathaway är en talangfull klassisk skönhet som lyckats ta det stora steget från tonårsroller till vuxenroller med bibehållen stjärnstatus.

Prognos: Osäker. Hon har en hög framgångspotential, men riskerar också att stagnera som en evigt typecastad sötnos i generöst sockrade romantiska rullar.

4 januari 2008

Hollywoods hetaste män: # 15



På plats nummer 15 hittar vi:

Daniel Craig, 39.















Filmer i urval:
Road to Perdition (2002), The Mother (2003), Munich (2005).

Höjdpunkt: Spelade James Bond i Casino Royale (2006).

Motivering: Craig är lika mycket urkraft i åtsittande badbyxor som han är det i välskräddad smoking. Han lever högt på sin utmärkta fysik, men har flera gånger visat sig vara en duktig karaktärsskådespelare med ett brett känsloregister.

Prognos: Kan avancera uppåt om rollerna fortsätter att passa honom.

(OBS! Detta är det första inlägget i en längre serie där även Hollywooods 15 hetaste kvinnor kommer att utses.)

3 januari 2008

En skälvande minut

Nyårsraketerna sköts upp i tusentals tusental vid tolvslaget. Trots alla bistra mellandagsrapporter om ”busande” ungdomar, vuxna och farbröder fanns det tillräckligt med pjäser kvar för att hela Sveriges natthimmel skulle lysa, spraka och explodera ännu en gång.

Just som rakettändandet intensifierades fick jag ett sms från en kamrat. Ett gott nytt år önskades mig och ett gott nytt år skulle snabbt önskas tillbaka. Svara, klicka, skicka – häpna. Mobiltelefonen jobbade febrilt och en dryg minut senare var arbetet utfört.

Att det tog så lång tid berodde gissningsvis på att några miljoner andra svenskar, norrmän, danskar, européer och världsmedborgare tänkte samma tanke just då, tre-fyra minuter före årsskiftet. Det var naturligtvis nytt sms-rekord och trots den kommersiella eftersmaken är det ändå rätt fint att så många utför samma handling på ungefär samma gång.

Tillbaka till nyårsafton. Under den där skälvande minuten, när mobilen fick kämpa så hårt, dök det upp en fantastisk bild i huvudet. Mitt sms flög upp mot det upplysta himlavalvet och i ren eufori tog han sig en svängom bland allt det röda, gula och vita, flög från stad till stad i hastigt glädjerus och landade slutligen i Jönköping någonstans, överväldigad, tårögd, rörd. Det var fullbordat: Gott nytt år!

Skivkontrakt för Amanda


Jag var nog inte ensam om att hänföras av Idoldeltagaren Amanda Jenssens unika musikaliska talang. Och inte blev jag mindre exalterad av att lyssna på låtarna på hennes Myspaceprofil. Nu är det som väntat klart att hon har fått skivkontrakt och frågan man ställer sig är: hur långt kan denna supertalang egentligen gå?

Fyra egna låtar på albumet är helt okej. Låtar skrivna av Marit Bergman är också helt okej. Det hela låter väldigt helt okej.

Kan hon bli nästa svenska världsstjärna? Nåja. Nu ska vi ta det lite lugnt och hoppas att debutplattan blir bra. Men sedan, sedan kan allting hända...

2 januari 2008

Här är Alicia Keys


"I was thinkin' 'bout Alicia Keys, couldn't keep from crying
When she was born in Hell's Kitchen, I was living down the line
I'm wondering where in the world Alicia Keys could be
I been looking for her even clear through Tennessee"

Textavsnitt ur Thunder On The Mountain av Bob Dylan. (Låten finns, om ni inte redan visste det, på hans eminenta senaste album Modern Times från 2006.)

Här är Alicia Keys vid sitt framträdande på fredspriskonserten i Oslo för några veckor sedan.

Vänta, vänd

Vänta, vänd
Kom hit, kolla
Se mig: se hit, se på
Stanna, ställ
Lyssna, lyd
Vänta, välj
Väck mig, räck mig, rör mig
Stanna, stäng
Vänta, vänd

Jonas Karlsson, August och läsningen

Läs gärna intervjun med Jonas Karlsson här. Jag såg första avsnittet av August och tyckte att det hela artade sig riktigt bra efterhand, mycket tack vare en skicklig Karlsson i titelrollen.

Ett citat ur intervjun:

"Den första bok av Strindberg som jag läste frivilligt på egen hand var ”Tjänstekvinnans son” och den gjorde starkt intryck på mig. Det var någon gång på gymnasiet tror jag. Dessförinnan hade vi nog beordrats att läsa både ”Hemsöborna” och ”Röda rummet”."

Det är rätt intressant det där med hur starkt intryck en frivillig läsning kan göra i jämförelse med en påtvingad dito på en ung människa. Särskilt Röda rummet kan nog upplevas som ett onödigt tvång i alltför tidig ålder. Samtidigt kan man med visst fog anse att de båda verk som herr Karlsson beordrades att läsa tillhör den svenska allmänbildningen och således inte är bortkastad tid ens för en ung man eller kvinna. Eleverna ska fostras, formas och förmås att fortsätta läsa på egen hand. Det milda tvånget är därmed befogat, anser jag.

1 januari 2008

Veckans låtar 1


Som ett återkommande inslag kommer jag varje vecka att delge er mina nio favoritlåtar för stunden. Här är premiärlistan:

1. FeistWhen I Was a Young Girl
2. The White StripesCatch Hell Blues
3. Feist - Mushaboom
4. Regina Spektor – Après Moi
5. Nick DrakeNorthern Sky
6. Amanda Jenssen – For The Sun
7. WilcoPlease Be Patient With Me
8. Amy MacdonaldLet’s Start a Band
9. Vangelis – Rachel’s Song













Veckans solklara etta på bilden ovanför.

L.A. Confidential

“An abandoned auto court in the San Berdoo foothills; Buzz Meeks checked in with ninety-four thousand dollars, eighteen pounds of high-grade heroin, a 10-gauge pump, a .38 special, a .45 automatic and a switchblade he’d bought off a pachuco at the border – right before he spotted the car parked across the line: Mickey Cohen goons in an LAPD unmarked, Tijuana cops standing by to bootjack a piece of his goodies, dump his body in the San Ysidro River.”

Inledningen till James Ellroys brutalt dystopiska L.A. Confidential, en fantastiskt välskriven kriminalroman som förgyllde julhelgen på alla sätt och vis.

31 december 2007

Vegards vädjan





Vegards vädjan om en vit jul ville aldrig att ta slut.

Årets bästa filmer

Det kan tyckas märkligt att göra en sådan här lista när man inte har hunnit se särskilt många av de filmer som man borde ha sett, men jag gör en liten en i alla fall.

1. Vid himlens utkant av Fatih Akin (9)

2. Zodiac av David Fincher (8)

3. 4 månader, 3 veckor och 2 dagar av Cristian Mungiu (8)

4. Darling av Johan Kling (8)

(Betygskala 1-10 där allt över 8 är kanon.)
(Dessutom har jag medvetet låtit bli att lista alla bra filmer från 2006.)

Om några månader är listan garanterat längre.
Ber att få återkomma då.