11 februari 2008

Systrarna Fanning vs. Dustin Hoffman


En lista över världens tio rikaste barn har dykt upp. Den domineras föga oväntat av skådespelare (Tyler James William, Abigail Breslin, Vanessa Anne Hudgens, Hayden Panettiere, Emma Watson, Dakota Fanning och så klart Daniel Radcliffe). Det finns dessutom två modeller (Gemma Ward och Lily Cole) samt en artist (JoJo). Lite mer oväntat är att 80 procent av de rikaste kidsen är tjejer. Men den siffran kanske hade ändrats om man hade räknat med fotbollsspelare, t.ex. Alexandre Pato i Milan.

Häromdagen funderade jag lite över fenomenet barnstjärnor inom filmen. Att ganska många faktiskt lyckas klara den svåra övergången till vuxenkarriären, men också att många misslyckas, vissa rejält, tragiskt. Tankarna leddes in på en av filmvärldens största nutida barnstjärnor.

Trea på nyss nämnda förmögenhetslista är nämligen Dakota Fanning, 13 år och redan med 36 roller listade på imdb. Hennes nioåriga lillasyster Elle (som bland annat kunnat ses i Babel) har hela 27 roller och fler kommer det garanterat att bli.

Det är uppenbart att systrarna Fanning har väldigt drivna föräldrar. Det kan låta cyniskt, men i deras fall var det en grym ekonomisk investering att styra in döttrarna på "rätt" spår redan i mycket tidig ålder. Om det sedan är bra eller dåligt för Elle och Dakota återstår att se.

Nåväl, supersystrarna har sammanlagt 63 roller på sina samveten, lika många som Dustin Hoffman och han är 70 år! Hinner verkligen barn vara barn om de ska arbeta så hårt? Det är svårt att säga, men de tjänar ju åtminstone bra...



Elle och Dakota, blivande vuxenstjärnor också?

Inga kommentarer: