19 januari 2008

Hollywoods hetaste män: # 13


På trettonde plats:

Heath Ledger, 28.













Filmer i urval: Lords of Dogtown (2005), I'm Not There. (2007), The Dark Knight (2008).

Höjdpunkt: Oscarsnominerad för sin tongivande insats i Brokeback Mountain (2005).

Motivering: Han har på ett övertygande sätt lyckats få oss att glömma det fluffiga blonda hårsvallet i A Knight's Tale och anses numera tillhöra den bättre halvan av skådespelareliten. Starkt jobbat, Heath!

Prognos: Osäker. Ledger står inför ett vägval i karriären. Ska han välja den stora, breda och säkra vägen, eller kan den slingrande, smala stigen vara ett mer utmanande alternativ?

edit 23/1: Heath valde sorgligt nog en helt annan väg.

18 januari 2008

Fuglesang funderade...




















"Tänk om man kom in så här på Konsum och sen bara köpte några tomater och kanske brödsirap. Undra vad folk hade sagt då. Inte skratta. Le nu. Så."

17 januari 2008

Efterlyst 2008 - en analys


Fantombilderna, journumret för stöldgods och alla extraknäckande polisaspiranter i bakgrunden. Allting är sig likt. Studiodesignen, grafiken och inslagens gröntonade färgskala hälsar den trogne tittaren välkommen tillbaka. [Ring Efterlyst på 08 - 702 00 90. Klipp. Inzoomning. Den intensiva blicken.] Hasse Aro utstrålar sin vanliga pondus och Leif GW Persson, kriminologioraklet, underhåller med sin unika kombination av kunskap och den där underbart sävliga, världsfrånvända attityden till Aro, programmet och tittarna.




I dagens program fokuserar man mest på två större inslag med misstänkta återfallsförbrytare. Det första fallet handlar om en 35-åring som misstänks vara seriemördare. Hans tillvägagångssätt överensstämmer med tidigare ouppklarade mord och offren är alltid homosexuella män. På Internet har han bland annat figurerat som ”Smeden” och fallet diskuteras nu intensivt på Flashback forum.

Det andra fallet gäller en sexualförbrytare i Lindängen, Malmö, som bland annat förgripit sig på en 13-årig flicka. Hon berättar sin otäcka historia och Hasse Aro noterar att det på sex veckor varit ytterligare tre övergrepp på barn i området.

Efter de stora inslagen får GW möjligheten att kommentera och just idag kommer han helt till sin rätt. Lätt skrockande slår han fast att Lindängenpedofilen troligen är en ”lokal förmåga”. Han lär oss även att seriemördare ofta har ett ”överskottsbeteende”, och senare utvecklar han det till att kalla fenomenet “signatur”. Smeden ska egentligen bara råna sina offer, men binder och plågar dem också. Mördaren sätter sin signatur på brotten.

Programmet hade under hösten en uppåtgående tittartrend med som lägst 485 000 och som högst 665 000 personer bänkade framför teven (den 15/11). För det mesta ligger man dock omkring 600 000 tittare, en bra siffra för ett program på tv3. (Källa: http://www.mms.se/)

Det går inte att komma ifrån att Efterlyst är ett effektivt TV-program. Dramaturgin är inarbetad, konceptet cementerat; många års erfarenhet har tagit programmet framåt och uppåt. Det är spännande, skrämmande men samtidigt också familjärt och lärorikt.

Hasse Aro ges dessutom tillfälle att intervjua kända brottslingar, brottsoffer eller andra som på något sätt varit inblandande i något brott. Dagens program toppas därför med att den frikände 17-åringen i dödsmisshandeln på Kungsholmen får berätta om alla hot som han och hans familj utsatts för. De återvänder även till brottsplatsen och den frikände delger oss sin version av det som hände.








Slutpunkten är som alltid en kort frågestund med GW Persson. Tittarna har skickat sms och ställt frågor som sedan besvaras. Idag glider nestorn iväg i ett skönt resonemang om giftmordens låga frekvens i nutidens Sverige innan Hasse Aro tittar på klockan och tackar för ikväll. En svensk TV-klassiker är slut för den här gången.



Amanda glittrade på Grammisgalan


Det var ett tag sedan jag skrev om Amanda Jenssen. I och för sig har hon varit med på Veckans låtar (till vänster), men i övrigt har det varit alltför tyst här. Visst borde jag ha kommenterat hennes coola framträdande på Grammisgalan. Nu kan man se klippet här och intrycket är:

Utstrålning, självsäkerhet, artisteri. Rösten bra men inte helt i topp. Låten: bättre än väntat. Jag ser mer och mer fram emot debutskivan senare i vår.



Stjärnskottet: Chanelle Lindell




















Chanelle Lindell, född 1989, gjorde en fin skådespelardebut i Ciao Bella (2007). Lite roliga fakta och en intervju rekommenderas för den som är nyfiken.

Fler bilder på Chanelle har jag nu lagt upp här.

16 januari 2008

Bajschock på elever


Helsingborgs Dagblad (och många andra tidningar) publicerade igår kväll en kort TT-notis om ett sprucket avloppsrör i en Göteborgsskola.

"Eleverna, ett 30-tal, skulle ha lektion i franska då störtfloden kom, uppger Göteborgs-Posten på nätet."


Värst drabbades de som satt längst ner i salen.

— De blev helt genomdränkta av vattnet, med papper men också bajs, säger en elev till GP.




Kommentar: Även när jag gick i skolan var det de som satt längst bak som alltid fick mest skit.

Veckans låtar 3


Årets tredje lista har samma etta som veckan före. Nytt är att jag försökt hitta bättre länkar till låtarna i de fall som det har varit möjligt. Ibland blir det 30 sekunder från last.fm, ibland en hel musikvideo, ett liveframträdande eller en fanvideo. Klicka på första titeln för nästan fem minuters magi.


2. (2) Feist - Mushaboom






























------------------------------------------------------------------------------

OBS! Nu har jag uppdaterat Veckans låtar 1 och 2 med länkar till de låtar som inte finns med på den tredje listan. Kolla in här och här.

Veckosammanfattning 2008:2 del 2


Tre mycket bra filmer sågs under veckan som gick.

DVD: Pauline på stranden (1983) av Eric Rohmer

15-årig flicka följer med äldre kusin till sommarstugan vid havet och snart har båda oförskräckt kastat sig in i den dästa sommarens snurriga kärlekskaruseller. Rohmers relationsdramer är som alltid speglingar av livet självt. Det är avskalat, dramatiskt, välspelat och uppfriskande direkt. Titelrollens Amanda Langlet kunde man 13 år senare se i samma regissörs En sommarsaga - även den ett "stranddrama".
Betyg: 8.

DVD: Grosse Pointe Blank (1997) av George Armitage

Efter tio års mystisk frånvaro återvänder en välklädd yrkesmördare till sin uppväxts Grosse Pointe för klassåterträff samtidigt som han har ett sista uppdrag att utföra. John Cusack hittar kemi och härligt samspel med Minnie Driver och dialogen lyfts av en för genren ovanligt påtaglig intelligens. Detta är en mindre kultfilm som man mer än gärna ser om några gånger i glada vänners sällskap. Betyg: 8.














DVD: A Simple Plan (1998) av Sam Raimi

Tre kompisar hittar 4,4 miljoner dollar i ett kraschat flygplan. De kommer överens om "en enkel plan” – att hålla på pengarna tills de vet att kusten är klar. Men som alla vet är en enkel plan aldrig så enkel som den först verkar. Regissör Raimis brödramoralitet pulsar fram i snöiga Fargo-trakter och duon Bill Paxton / Billy Bob Thornton står för mycket bra prestationer. Betyg: 7.


Övriga filmer som sågs tillhörde genren svensk tonårsfilm:

DVD: Rosa: The Movie (2007) av Manne Lindwall

Vad härligt med en svensk ungdomsfilm där personerna varken super, har misslyckad sex eller försöker ta självmord. Ett extra plus för att killarna pratar normalt utan att verka mentalt efterblivna. Detta är charmigt, enkelt och aningen ofarligt. Betyg: 6.

DVD: Ciao Bella (2007) av Mani Maserrat Agah

Hög högstanivå och duktiga skådespelare i huvudrollerna lyfter ett ojämnt manus där vissa av den nutida svenska ungdoms-
filmens standardingredienser skarvats in. Behållningen finns i det charmanta fotots ljusa bildlösningar. Humorn rör sig i fördomarnas flåsigt förenklade land och drar åt det sena 70-talets sexkomedier, något som slutligen gör att avståndet till det dramatiska innehållet blir alltför stort. Betyg: 6.

DVD: Hip Hip Hora! (2004) av Teresa Fabik

13-årig tös (Amanda Renberg) börjar sjuan, går på fest och råkar illa ut när skolans coola killar visar vad de går för. Det här är en svag film som försöker vara förankrad i verkligheten, men som bara lyckas vara en kass kopia av densamma. Ologiska förvecklingar och ett pinsamt dåligt manus tar snabbt udden ur ett egentligen ganska angeläget ämne. Allra sämst: Björn Kjellman som superstörd prettopappa. Betyg: 3.

15 januari 2008

En rolig Norgehistoria


Vid femtiden igår upptäckte jag att bloggen plötsligt fick massor av nya besökare. Det visade sig vara norrmän som vallfärdade till Dream-a-Dreamland och förbryllad klickade jag mig bort till vårt glada grannland.

När jag såg att det handlade om Fredrik Strages pudel blev jag pirrig i magen och vid det sista stycket skenade pulsen iväg:

Bloggeren Dream-A-Dreamland mener Strages handling burde ende i debatt om svenske filmanmelders forhold til svensk film.

- Strage har gjort bot, men visse spørsmål står igjen. Hvor vanlig er det egentlig at svenske filmkritikere overvurdere svensk film for å gi dem et fortrinn i konkurransen med Hollywood? Er det ikke riktig at middelmådige svenske filmer håver inn treere og firerer en masse? skriver bloggeren.


En norsk tidning har citerat min blogg och med en länk hit dessutom. Jippi!

Ett stort tack till alla goa norrmän som sett till att jag högst tillfälligt avancerat upp till plats 25bloggtoppens kultursektion.




















Vallfärdande norrmän på väg till Dream-a-Dreamland.

Veckosammanfattning 2008:2 del 1


LÄST:

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

Dunderdeckaren. Storsäljaren. Monumentet. Boken alla hade läst och ville att jag skulle läsa. Förväntningarna och skepticismen. Efteråt: besvikelse och splittring.

I en mycket välskriven femsidig prolog väcks läsarens intresse för en annorlunda mordgåta. Sedan dröjer det ända till sidan 293 innan det det första genombrottet i mysteriet kommer. Dessförinnan ges en mycket utförlig karaktärsbakgrund till både hjältarna, Blomkvist och Salander, och den fiktiva finansfamilj i vars mörka förflutna en mördare jagas.

Det verkar som om Larsson skrev den första boken för att grunda och röja väg för kommande delar. Det är oerhört utförligt broderat i början och slutet. I mitten blir det bättre: rakt, klart och klurigt. Men effekten av det inledande tomgångspartiet är att boken upplevs som alldeles för lång. Lätt att ta sig igenom, javisst, men minst 150 sidor för mycket. En typisk bestseller.

När Larsson skriver om kriminalgåtan är det spännande till tusen. Annars är det överlastat med politisk korrekthet, onödiga överdrifter och massor av smådetaljer som ska ge nya perspektiv på manligt och kvinnligt men som bara blir irriterande i slutändan. Dessutom kryddas varje kapitel med Eva Lundgrens selektiva och störande statistik. Bara en sån sak.

Jag har mängder av invändningar och ändå är jag någon vecka senare rätt så nöjd. Tillräckligt mycket i Män som hatar kvinnor fungerar för att slutintrycket ska vara positivt. Betyg: 6.



Skam den som fryser av Stig Claesson.

Det första intrycket av ett författarskap är viktigt. Den första lästa boken lägger grunden för kommande läsmönster och därför är det trist att behöva konstatera att detta var en rakt igenom usel roman. Vad var värst? Den värdelösa handlingen, de slarvigt skissade karaktärerna eller författarens övertro på den egna förmågan att skapa stämningar? Svårt att säga. Den enda ljusglimten i beckmörkret var vissa överraskande språkliga formuleringar. I övrigt bara tomhet och mördande tristess. Betyg: 2.


Länkar också till knuff.se: Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson (bokrecensioner)
Och dessutom hör min blogg hemma i Lund på bloggkartan.se

14 januari 2008

Le président bling-bling


Då och då dyker det upp en krönika som helt perfekt lyckas sammanfatta det man själv tänker och det man själv hade velat skriva. Idag är det Helena Lindblad som i DN lyckas beskriva den franske presidentens uppblossande romans med artisten/modellen Carla Bruni på ett sylvasst vis.

Lindblad ställer till slut också den där halvt elaka men också tänkvärda frågan: "Vad händer med Sarkozys omsorgsfullt uppbyggda machoimage som fartig lyxtjejsmagnet om Bruni också dumpar honom?"

Men Sarkozy kanske tror att han är den rätte, att han är Mannen som ska skänka trygghet till en kringflackande kvinna. Han kanske tror att han är den som ska få henne att stanna hos honom. Att han är Mannen som Carla Bruni letat efter hela sitt liv och som hon nu äntligen har funnit.

Eller så har han dåliga rådgivare. Eller så är han verkligen upp över öronen kär och skiter i eventuella negativa konsekvenser.

Le président bling-bling lär stanna i rampljuset ett tag till och publicitet kan ju både vara en tillgång och en blytung belastning. Friskt vågat, hälften vunnet kanske?

Edit 2/2: Och nu är de visst gifta. Det gick snabbt.

















Så fint de håller varandra i händerna.

Mitt i natten



Sömngångarskor med mjuka sulor
Narkosmiddagar med uppvärmd mat
Drömfabriker man kan drömma i

Ögonlock som låtsas sova,
låtsas vara trötta, trotsar sömn
En tom madrass i stugan
Sönderbitna naglar: klämma finnar, klia rygg

Magläge, ryggläge, olägligt: svårt

Sover, sover inte, sover, sover inte,
sover, sover inte

Vaggvisor med trumpeter
ja skjut mig med bedövningspilen
låt mig slumra, vila, sussa sött
snart ... sover jag

13 januari 2008

Sökord på drift


Jag lånar/norpar/kopierar ett inlägg från en annan bloggare:

dagens sökord

allting är så meningslös
john ausonius
rosa latexbyxor