22 mars 2008

Jättekaniner är påskiga


Eftersom det är påsk och det är meningen att man ska ha roligt och äta gott och pyssla lite och leta påskägg och kanske se en film på teve när kvällen nalkas - ja just precis därför - fick jag lust att visa upp två bilder på jättekaniner. Bilderna är inte särskilt nya, men känns ändå väldigt påskiga på något sätt. Fat rabbit, fat rabbit, tell me what you know, tell me what you know.

Klicka på bilderna för att komma till större versioner eller läs lite mer om det ena fallet här.


Äldre tysk man, huvudbonad och jättekanin. De dyra väskorna lyser med sin frånvaro. En fin modetrend.

21 mars 2008

Hollywoods hetaste kvinnor: # 9


På nionde plats:

Thora Birch, 26.


Filmer i urval: The Hole (2001), Ghost World (2001) Winter of Frozen Dreams (2008).

Höjdpunkt: Känsligt spel i Sam Mendes hyllade American Beauty (1999).

Motivering: Thora är barnstjärnan som inte riktigt har lyckats som vuxen. Visst, hon är inne i systemet, men antalet bra filmer på meritlistan är lätträknade. Att hon är nia på min lista beror därför endast på att hon är en så underbar skådespelerska och att hon kan så mycket mer än hon fått visa så här långt.

Prognos: För en gångs skull ska jag låta bli att gissa. Hela mitt hjärta vill att hon slår igenom och får bättre roller. Hoppas, hoppas.


Oemotståndliga Thora Birch.

Trottoarterror - del 3


Detta är det tredje inlägget i en liten serie som ska försöka beskriva de svårigheter som kan uppstå i samband med promenader på Lunds många gångvägar och trottoarer.

Trottoarterror - del 3: Rullatorrävarna.


Kännetecken: Tre pensionärer stannar plötsligt till och parkerar sina rullatorer i Mercedeslogotypformation. Mitt på gångvägen står de i sin sällskapsklunga och vädrar åsikter helt ovetandes om att det finns en gående värld utanför deras lilla geriatriska treenighet.

Typ av handling: Omedveten!

Orsak: Social glädje på ålderns höst.

Skaderisk: Obefintlig, så vida du inte är halvblind och ouppmärksam själv.

20 mars 2008

Sista veckosammanfattningen (kort)


Det var ett tag sedan jag skrev en veckosammanfattning.
Det finns en god anledning till detta: jag är trött på att skriva veckosammanfattningar. Dels för att det tar en massa tid i anspråk, dels för att det blir så väldigt repetitivt. Särskilt efter en vecka med stor konsumtion av film och/eller litteratur.

Nu slutar jag med det och gör som alla andra; när jag känner för att skriva något om en film eller en roman eller en låt - när jag verkligen har något att komma med - då skriver jag om det. Dream-a-Dreamland får inte bli ett nytt Sagolandet (248 recensioner på åtta månader), hur intressant den bloggen nu än var.

Som avslutning kommer därför, för sista gången, en lista (inga recensioner) på den senaste tidens sedda filmer och lästa romaner. Betyg 7 - 10 innebär rekommendation.

LÄST:

Knut Hamsun - Svält. Betyg: 9.
Stig Dagerman - Tysk höst. Betyg: 8.
Jonas Karlsson - Det andra målet. Betyg: 7.
Karin Alvtegen - Svek. Betyg: 6.

SETT:

Into the Wild (2007) av Sean Penn. Betyg: 10.
Die fetten Jahre sind vorbei (2004) av Hans Weingartner. Betyg: 8.
Du & jag (2006) av Martin Jern och Emil Larsson. Betyg: 8.
No Country for Old Men (2007) av Ethan Coen och Joel Coen. Betyg: 8.
Paprika (2006) av Satoshi Kon. Betyg: 7.
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) av Gore Verbinski. Betyg: 6.


19 mars 2008

Veckans låtar 12


Här har ni listan för vecka 12. Klicka på låttitlarna för att komma till en video av något slag.





5. (#) Au Revoir Simone - A Violent Yet Flammable World



8. (#) Cat Power - She's Got You





Äntligen nådde ni förstaplatsen tjejer!

18 mars 2008

Magiska filmposters: del 2


Poster nummer två, hörande till David Lynchs Lost Highway, sitter på väggen i mitt vardagsrum. Den köptes vid ett besök i Hollywood för lite drygt tio år sedan. Idag är den en relativ raritet; Lynchposterskillen behövde t.ex. tre år för att lokalisera sitt exemplar.

Rent estetiskt då? Jo, som med all stor design tycker jag att man har lyckats kombinera enkelhet med skönhet och dessutom lyckats få med en puls i bilden som intimt hör samman med den surrealistiska filmupplevelsen. En stor personlig favorit.


Fortsatt avgiftsskolk bör vara möjligt


Sydsvenskan rapporterar om SVT:s fortsatta fokusering på nätet. Man kommer inom kort inleda en försöksverksamhet där hela utbudet läggs ut på webben. Det är utmärkt. En sådan satsning skulle befästa kanalens position som världsledande inom tv på nätet.


Redan idag har man den överlägset bästa svenska tjänsten för webb-tv. TV4 ligger en bra bit efter. Trean likaså. Femman satsar dock rätt och gör det bra, närmar sig giganten. Konkurrensen ökar.

Fast kruxet med public service är, som alltid, principen att alla måste betala. Det spelar ingen roll att Urban aldrig tittar på SVT. Har Urban en tv-apparat ska han också betala tv-avgift. "Radiotjänst i Kiruna AB ansvarar för tv-avgiften som går till Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio."

Tanken är nu att denna obligatoriska betalningsform ska överföras till internet. Äger du en dator med internetuppkoppling ska du betala tv-avgift. Basta. Inga undantag.

Men även om rubriken antyder att tv-avgiften skulle kunna läggas direkt på det som idag betalas för internetuppkopplingen, finner jag det mycket osannolikt att så skulle kunna ske. Återförsäljare av tv & radio samt digitala tjänster slipper idag att baka in avgiften i sina produkter och därför är det logiskt att internetleverantörerna också slipper ett sådant merarbete.

I framtiden kan du därför tryggt fortsätta att svara nej när filurerna från Radiotjänst frågar dig om dina olika innehav - tv, dator, radio. Att betala för public service är i grunden rimligt, men det är lika viktigt att människor som av olika anledningar inte vill eller kan betala tv-avgiften får behålla möjligheten att slippa undan. Så är det idag och så bör det också förbli.

Andra bloggar om internet, svt, tv.

Edit 12:48: Läs också Copyriots utmärkta analys.

17 mars 2008

Hollywoods hetaste män: # 9


På nionde plats hittar vi en gammal goding:

George Clooney, 46.



Filmer i urval: Out of Sight (1998), Ocean's Eleven (2001), Michael Clayton (2007).

Höjdpunkt: Gick upp flera kilo i vikt inför sin roll i Syriana (2005) och belönades med en Oscar för besväret.

Motivering: Kvinnornas Dr. Ross blommade sent, men som han blommade! Idag har Clooney upprepade gånger bevisat för världen att han är betydligt mer än bara ett vackert ansikte.

Prognos: God. Kommer hålla ställningarna i toppen ett tag till och kan närhelst han önskar fortsätta regikarriären.

Och så här glad blev George när han fick höra att han var nia på Dream-a-Dreamlands lista...

Runda magar på rad




En ögonblicksbild från Sydsvenskans hemsida... Skrämselmage ställs mot nyttomage. Notera den grafiska likheten med händerna. Lite kul trots allt.

16 mars 2008

Einar Moesgaards bryderier


Njut av Holger Juul Hansens och Erik Wedersøes underbara spel i denna klassiska scen.

Mitt lilla hjärtegryn


Två klipp på raken blir det nu. Lars von Triers TV-serier Riget och Riget II är förmodligen världens bästa inom sin genre. Nåväl. Hör här hur Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård) uttalar sina känslor för Danmark.


Mer att läsa om fildelning


Det har skrivits massvis med blogginlägg sedan regeringens besked i fildelningsfrågan, men den hitills bästa texten i ämnet är skriven av Sydsvenskans Patrik Svensson. Han lyfter fram tre skäl till varför musikindustrins kris i själva verket är en naturlig del av utvecklingen i världen.

Han konstaterar till exempel att vi inte komsumerar mindre än tidigare, bara att vi konsumerar annorlunda:

Med andra ord, vad vi ser är ett slags ekonomisk spåromdragning där den stora kassakistan vid slutmålet ändå till sist är densamma. Det får såklart konsekvenser på det lokala planet, men det är inte ett samhällsekonomiskt problem.

Ett annat lästips är den alltid lika skarpe Anders Mildner (som bloggar på sydsvenskan.se). Han sätter fokus på att det redan idag inte finns någon rättvis fördelning av intäkter via Stim och passar lite senare på att dela ut en mild snyting åt regeringen:

Och det är nog ingen slump att vi inte har hört kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fundera över vilka effekter dagens mainstreamanpassning av fördelningsmodellerna har för den framtida kulturen, men att vi däremot finner henne skriva artiklar med justitieministern som handlar om hårdare tag mot fildelare.

Man kan ju förstå henne. Leker alla andra Vilda Västern är det lätt hänt att man slänger på sig en sheriffstjärna av bara farten.

Det är positivt att Sydsvenskan ger plats åt nyanserade åsikter. Vidga därför era vyer och läs vad Svensson och Mildner har att säga!