26 april 2008

Hollywoods hetaste män: # 6


Sexa på min lista är:

Jude Law, 35.


Filmer i urval: Enemy at the Gates (2001), Road to Perdition (2002), Closer (2004).

Höjdpunkt: Fint spel mot Matt Damon i The Talented Mr. Ripley (1999).

Motivering: Magkänslan placerar honom på listan. Är Jude blott en snygg posör eller rent av en genuint kompetent skådis? Åsikterna kommer alltid att gå isär. Jag tycker emellertid att han håller måttet.

Prognos: Behåller sin position strax under toppskiktet och är nöjd med det.


25 april 2008

Feist - One Evening


Man kan aldrig få för lite av Feist. Hon är underbar, inte sant?

24 april 2008

Veckans låtar 17


Ännu en vecka, ännu en lista. Solen skiner alltid på mig när jag vaknar. Det är... varmt och ibland lite irriterande när jag är trött och vill sova en timme extra. Fast nu är det listan som gäller. Den råkar idag vara lite statisk. Bara en nykomling, men henne känner ni igen: Amanda Jenssen! Mycket nöje!







7. (7) Feist - Secret Heart





Cat Power behåller förstaplatsen.

23 april 2008

Bockarna Bruse bröstar upp sig


Här får ni ett skrämmande litet klipp från 2006 som visar hur scientologerna agerar mot sektens kritiker. De tre bockarna Bruse kan vi kalla personerna som ger sig på den filmande aktivisten. Är dessa tre herrar hjärntvättade eller bara rejält osympatiska? Förmodligen båda delarna.

(Det intressanta är att deras beteende är styrt av interna dokument som klargör hur man ska bemöta motståndarna. Fast nog talar klippet tydligare än något dokument någonsin kan göra.)


22 april 2008

Tisdagsspaning: tjejer på killarnas arena


Det här är en spaning som tänktes ut i söndags och som skulle ha skrivits ner och publicerats igår. Ett tusenbitarspussel kom emellan, men nu är sista biten på plats och jag kan börja skriva.

Temat är "tjejer på killarnas arena". Lite luddig formulering måhända, men det ger sig väl efter ett tag.

1. I lördagens DN analyserar Nina Björk Stieg Larssons superhjältinna Lisbeth Salander. Ingressen sammanfattar det hela:

Datorhackare i världsklass, liten, tunn, arg – och fenomenal. Stieg Larssons deckarhjältinna Lisbeth Salander tar ingen skit. Men vad säger hennes karaktär egentligen om vår tids feminism? Nina Björk läser Millenniumtrilogin och finner en kvinna med manliga egenskaper.

En kvinna med manliga egenskaper var det ja. Läs gärna vad Björk har att berätta, men se till att ha läst någon eller några av böckerna först. En hel del avgörande detaljer avslöjas nämligen i artikeln.

2. Brommapojkarnas F98 (flickor födda 1998) är bättre än alla sina jämnåriga kamrater. Detta har lett till att de inte får något bra motstånd, trots att de spelat mot såväl två som tre år äldre motståndare. Lösningen blev att spela mot jämnåriga killar istället. I förrgår spelades första matchen och supertjejerna vann med hela 15-0. Vilken fantastisk historia!


I artikeln inför den första killmatchen framkom en hel del intressanta fakta. Som att framgången, enligt tränaren, handlar om rätt träning:

Här behandlas tjejerna som killar. Det brukar vara alldeles för mycket daltande med tjejer, att de inte ska ta i tillräckligt eller inte får svettas. Här kör vi hårt i tio minuter och sen blir det lite vila innan vi kör igång igen.

Det borde väl alltid vara så att killar och tjejer får samma sorts träning, men av olika anledningar blir det sällan så. På elitnivå bedrivs dock träningen på samma sätt oavsett kön och kanske kan man kalla de duktiga Brommaflickorna för en slags elit.

3. Danica Patrick vann häromdagen, som första kvinna, en indycartävling. Naturligtvis är det en stor prestation. En snabbtitt på hennes hemsida och annat pr-material visar upp en kvinna som är modellsnygg, smart och racerförare i ett. En gångbar paketlösning tycker nog alla inblandande. Sponsorerna tigger om att få arbeta med henne och jag kan inte låta bli att fundera över varför det så ofta är på detta viset. Varför måste framgångsrika underhållningskvinnor (sångerskor, skådespelare, idrottare) både vara duktiga och snygga? Det är ett mönster som går igen överallt.


Danica Patrick, 26 år och superkvinna.

21 april 2008

Hela intervjun med Jason Beghe släppt!



Extra! Extra! Se hela intervjun med avhoppade scientologen Jason Beghe här. Hur ska scientologerna hantera detta? Oj, oj, oj...

Andra bloggar om: scientologi, sekter.

20 april 2008

Magiska filmposters: del 5


Denna bilden gillar jag av ungefär samma anledning som Lost Highway-postern. Jag har dock inte sett den här filmen än. Lustigt det där att det alltid måste finnas ett samband mellan filmens kvalitet och posterns lämplighet som väggprydnad. Eller så är det bara helt naturligt. Långt inne i filmfantasten bor en liten skämsapparat som går igång så fort vi råkar gilla "fel" film. Det gäller att lära sig att hantera den apparaten, att våga stå för sin smak, vilket är lättare sagt än gjort. Nåväl. Den här postern tycker jag i alla fall om.