10 maj 2008

Tom Waits är busig


Ja, du läste rätt. Tom Waits håller presskonferens och är busig. Och rolig. Och klurig. Se det fantastiska klippet på Kulturbloggen.

9 maj 2008

Sten "Taxi" Jonsson beställer mat


Ett klipp från säsongsavslutningen av 100 Höjdare som i sin sjätte säsong handlade om att plocka fram USA:s skönaste person... Ett gäng svenska original, kända från tidigare program i serien, skickades över för att utgöra jury. Juryns ordförande var profilen Sten "Taxi" Jonsson och han är ju verkligen som han är, vilket ofta leder till roliga förvecklingar. Mycket nöje!


8 maj 2008

Anonymous vs. scientologerna når CNN


Tommy Davis, ledande inom scientologernas kändiscenter i Los Angeles, får svettas lite på CNN tidigare idag. Tyvärr var programledaren rätt så slapp och Tommy-boy slapp undan med flera lögner. Lägg också märke till hur han hela tiden försöker marknadsföra sin sekt.

Davis blev känd genom sin medverkan i BBC:s panorama, se t.ex. det här klippet eller sök på "Panorama" på YouTube.

Att anonymous-nätverket (läs mer här) nu börjar nå ut till mainstreammedia är ett gott tecken.


Iron Man, lönsamheten och kundernas lojalitet


Iron Man, den senaste av Hollywoods så kallade storfilmer, drog enligt Box Office Mojo in skapliga 200 miljoner dollar den första helgen. Då filmen kostade ca 140 miljoner dollar att spela in, innebär det att man på tre dagar gjorde en vinst på 60 miljoner dollar. 60 miljoner dollar är drygt 365 miljoner kronor i intäkter. På rak arm är det svårt att komma på en bransch där det är så lätt att få lönsamhet i verksamheten, en bransch där intäkterna är så enorma och där kundernas lojalitet behålls år efter år efter år...

Kunderna är mycket lojala, men de borde inte vara det om man ser till hur samma bransch behandlar dem. Branschens girighet är stötande. De bristande mattekunskaperna är skrämmande. Man stämmer folk kors och tvärs och framstår som en samling jättebebisar som vänt framtiden ryggen. Fienden är fildelningen och den ska bekämpas till varje pris.


Apropå stämningar kan man säga att i sammanhanget, med de rekordvinster som faktiskt görs, är 700 miljoner kronor småpengar. Och så länge som den stora massan gillar att gå på bio och köper sina DVD-filmer kan en bojkott aldrig lyckas. Därtill är filmbranschens verksamhet alldeles för lönsam.

Andra bloggar om: fildelning, film och girighet.

Killing My Darlings och kritiken: en sammanfattning


Ingen har väl kunnat undgå att märka av lanseringen av Amanda Jenssens debutalbum. Varje tidning med någorlunda anseende har publicerat antingen intervjuer eller videoklipp eller bådadera. Förväntningarna har varit höga och igår släpptes så äntligen Killing My Darlings.


Hur har då kritiker-Sverige reagerat? En första genomgång har redan gjorts av Krook, men jag tänkte gå aningen djupare och räkna ut ett snittbetyg samt ge er några smaskiga citat (både positiva och negativa). Till sist ger jag min egen syn på skivan som jag nu hunnit lyssna igenom tre gånger (den fjärde lyssningen pågår!).


Betyg med länkar till recensioner

Fyror: AB, Corren, DN, GP, Sonic*, Sydsvenskan, UNT, DT

Treor: Groove, Kristianstadsbladet, Metro, SVD**, BT, City

Tvåa: Expressen

* Betyget 7 av 10 blir 3,5 av 5 som avrundas uppåt till 4 av 5!
** Betyget är 3 av 6, vilket gör att det totala snittet blir lägre.

Snittbetyget utifrån dessa 15 recensioner blir goda 3,17 av 5. Alltså, den genomsnittlige skivrecensenten tycker att Killing My Darlings är bra. Några tycker att den är bättre än så och en klar minoritet (Nunstedt i Expressen) att den är lite sämre. Med tanke på tidigare "Idolskivor" är detta likväl ett jättekliv framåt. Kul för Amanda!


Minnensvärda citat

Fredrika Hillervik, Dalarnas Tidningar:

Killing my darlings blir det självklara soundtracket till sommarens grillfester.

Fredrik Strage, Dagens Nyheter:

Amanda Jenssens debut är det första riktigt bra album som spelats in av en deltagare i tv-programmet "Idol".

Lisa Appelqvist, Kristianstadsbladet:

Femtiotalspjuksen börjar bli utnötta vid det här laget.

Markus Larsson, Aftonbladet:

Nattklubbsjazz från hjulångarnas tid och vintagesoul kolliderar med dagsaktuell radiopop.

Eric Klefberg, Borås Tidning:

Tyvärr verkar det som att det spretiga Idol-syndromet finns kvar – när allt Amanda behöver är ett enkelt pianokomp eller ett känsligt gitarrplock.

Johan Rylander, Göteborgs-Posten:

Det är en bra debut. Tja, till och med chockerande bra debut. Amanda har lyssnat massor på en artist som Elvis och skapar nåt slags musikaliskt kärleksbarn med honom, ett antal år senare.


Mina åsikter om skivan

Den fjärde lyssningen är snart klar och jag är redan helt övertygad om att det här är en alldeles bedårande debut. Musikaliskt finns både spets och bredd, ballader och upptempo, sammetslen sång och raspigt riv. Variationen förnöjer och imponerar. I stort sett alla låtar kan användas som singlar; ingen komposition faller ur ramen. Kanske är detta till och med så bra att det kan räcka hela vägen till ett genombrott utanför Sveriges gränser... Betyg: 8.

7 maj 2008

Veckans låtar 19


Efter förra veckans speciella vinterlista återgår jag nu till det vanliga formatet. Klicka på titeln för att komma till en YouTube-video av något slag.







7. (6) Amanda Jenssen - Numb




Ligger vi etta på Dream-a-Dreamlands lista igen? Verkligen? Ja, då kan vi koppla av i badkaret en stund.

6 maj 2008

Hollywoods hetaste män: # 5


Listan går in i ett avgörande skede. Vi har nu kommit fram till den femte hetaste Hollywoodmannen:

Ryan Gosling, 27.


Filmer i urval: The Notebook (2004), Stay (2005), Lars and the Real Girl (2007).

Höjdpunkt: Oscarsnominerad för sin briljanta insats i Half Nelson (2006).

Motivering: Ryan har "det", men inte "det" som andra män har. Hans "det" är mera dolt, mera indirekt. En maskulin fräschör som kan få alla på fall. Oavsett om han står intill en åldrad skådespelarlegend eller en attraktiv ung TV-stjärna finns tryggheten där (se bildbevis nedan). Han står stadigt, lägger sin stora hand på grannens axel och betraktar fotograferna. Det känns aldrig märkvärdigt. Det är ju bara så han är.

Prognos: Han är tonårskillen som för några år sedan (o)roade världen som Hercules i Young Hercules och som nu, endast ett fåtal år senare, har vuxit upp och blivit lugnet själv i Hollywood. En ganska osannolik utveckling. Dock tycker jag mig se en framtida storstjärna i Mr. Gosling och därmed hoppas jag att han får en lång och framgångsrik karriär.


Ryan med Sir Anthony Hopkins...


...och Hayden Panettiere.

Glädje



5 maj 2008

Ilska


[En liten serie om känslor skildrat genom bilder är härmed startad. Tanken är att bilderna ska tala för sig själva, alternativt att rubriken och bilden tillsammans säger något intressant. Vi får se hur det fungerar.]


4 maj 2008

Hollywoods hetaste kvinnor: # 6


Sexa blev ingen mindre än:

Keira Knightley, 23.


Filmer i urval: Bend It Like Beckham (2002), Pride & Prejudice (2005), Atonement (2007).

Höjdpunkt: Tog andan av alla i Love Actually (2003).

Motivering: En supertalang utöver det vanliga som, trots sin ringa ålder, redan har levererat både kommersiellt (Pirates-filmerna) och konstnärligt (se exempel ovan). På grund av detta förtjänar hon en bra placering på min lista. Och om du inte redan är övertygad om hennes uttrycksfulla charm, se Love Actually.

Prognos: Befinner sig redan i toppen och där kommer hon att vara de närmaste tio åren (till att börja med!).

Bonusbilder. Klicka för större versioner.