2 februari 2008

Göteborgs Filmfestival 2008 - dag 5, del 1


Alla filmpresentatörer utom en har sagt Göteborg Filmfestival, utan genitiv-s och med en internationell intonation. Själv säger jag och kommer alltid att säga Göteborgs Filmfestival. Det låter så mycket bättre och festivalen tillhör ju staden lika mycket som staden tillhör festivalen.

Som ni vet är festivalen 100 procent filmtittande för mig. För andra är det mycket mer varierat. Seminarier, diskussioner, debatter och föreläsningar förekommer dagligen. På kvällarna anordas kulturella festligheter med party, vintervärdar och mycket annat i festivaltältet. Röhsska museet anordnar olika udda aktiviteter och för den som gillar kommentatorsspår erbjuds ett fåtal visningar med livekommentarer från regissören. Med mera, med mera.

Jag har således mycket kvar att uppleva vid framtida festivaler. För tillfället är det dock filmerna, i sin allra renaste form, som utgör min frälsning.

Dagens lilla minus: Problemen med undertexterna på Cargo 200 (i början) och Tricks (sista minuterna).

Dagens lilla plus: Leendet när man upptäcker att man inte är ensam om att tvångsmässigt röra någon kroppsdel i takt till den urvattnade världsmusikskiva (panflöjter, indiankörer) som alltid spelas innan visningarna på Chalmers 1.

Dagens filmrecensioner dyker upp i del 2 framåt natten. Det återstår nämligen en film senare ikväll. Tack för nu.

Inga kommentarer: