15 januari 2008

Veckosammanfattning 2008:2 del 1


LÄST:

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

Dunderdeckaren. Storsäljaren. Monumentet. Boken alla hade läst och ville att jag skulle läsa. Förväntningarna och skepticismen. Efteråt: besvikelse och splittring.

I en mycket välskriven femsidig prolog väcks läsarens intresse för en annorlunda mordgåta. Sedan dröjer det ända till sidan 293 innan det det första genombrottet i mysteriet kommer. Dessförinnan ges en mycket utförlig karaktärsbakgrund till både hjältarna, Blomkvist och Salander, och den fiktiva finansfamilj i vars mörka förflutna en mördare jagas.

Det verkar som om Larsson skrev den första boken för att grunda och röja väg för kommande delar. Det är oerhört utförligt broderat i början och slutet. I mitten blir det bättre: rakt, klart och klurigt. Men effekten av det inledande tomgångspartiet är att boken upplevs som alldeles för lång. Lätt att ta sig igenom, javisst, men minst 150 sidor för mycket. En typisk bestseller.

När Larsson skriver om kriminalgåtan är det spännande till tusen. Annars är det överlastat med politisk korrekthet, onödiga överdrifter och massor av smådetaljer som ska ge nya perspektiv på manligt och kvinnligt men som bara blir irriterande i slutändan. Dessutom kryddas varje kapitel med Eva Lundgrens selektiva och störande statistik. Bara en sån sak.

Jag har mängder av invändningar och ändå är jag någon vecka senare rätt så nöjd. Tillräckligt mycket i Män som hatar kvinnor fungerar för att slutintrycket ska vara positivt. Betyg: 6.



Skam den som fryser av Stig Claesson.

Det första intrycket av ett författarskap är viktigt. Den första lästa boken lägger grunden för kommande läsmönster och därför är det trist att behöva konstatera att detta var en rakt igenom usel roman. Vad var värst? Den värdelösa handlingen, de slarvigt skissade karaktärerna eller författarens övertro på den egna förmågan att skapa stämningar? Svårt att säga. Den enda ljusglimten i beckmörkret var vissa överraskande språkliga formuleringar. I övrigt bara tomhet och mördande tristess. Betyg: 2.


Länkar också till knuff.se: Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson (bokrecensioner)
Och dessutom hör min blogg hemma i Lund på bloggkartan.se

Inga kommentarer: