17 januari 2008

Efterlyst 2008 - en analys


Fantombilderna, journumret för stöldgods och alla extraknäckande polisaspiranter i bakgrunden. Allting är sig likt. Studiodesignen, grafiken och inslagens gröntonade färgskala hälsar den trogne tittaren välkommen tillbaka. [Ring Efterlyst på 08 - 702 00 90. Klipp. Inzoomning. Den intensiva blicken.] Hasse Aro utstrålar sin vanliga pondus och Leif GW Persson, kriminologioraklet, underhåller med sin unika kombination av kunskap och den där underbart sävliga, världsfrånvända attityden till Aro, programmet och tittarna.




I dagens program fokuserar man mest på två större inslag med misstänkta återfallsförbrytare. Det första fallet handlar om en 35-åring som misstänks vara seriemördare. Hans tillvägagångssätt överensstämmer med tidigare ouppklarade mord och offren är alltid homosexuella män. På Internet har han bland annat figurerat som ”Smeden” och fallet diskuteras nu intensivt på Flashback forum.

Det andra fallet gäller en sexualförbrytare i Lindängen, Malmö, som bland annat förgripit sig på en 13-årig flicka. Hon berättar sin otäcka historia och Hasse Aro noterar att det på sex veckor varit ytterligare tre övergrepp på barn i området.

Efter de stora inslagen får GW möjligheten att kommentera och just idag kommer han helt till sin rätt. Lätt skrockande slår han fast att Lindängenpedofilen troligen är en ”lokal förmåga”. Han lär oss även att seriemördare ofta har ett ”överskottsbeteende”, och senare utvecklar han det till att kalla fenomenet “signatur”. Smeden ska egentligen bara råna sina offer, men binder och plågar dem också. Mördaren sätter sin signatur på brotten.

Programmet hade under hösten en uppåtgående tittartrend med som lägst 485 000 och som högst 665 000 personer bänkade framför teven (den 15/11). För det mesta ligger man dock omkring 600 000 tittare, en bra siffra för ett program på tv3. (Källa: http://www.mms.se/)

Det går inte att komma ifrån att Efterlyst är ett effektivt TV-program. Dramaturgin är inarbetad, konceptet cementerat; många års erfarenhet har tagit programmet framåt och uppåt. Det är spännande, skrämmande men samtidigt också familjärt och lärorikt.

Hasse Aro ges dessutom tillfälle att intervjua kända brottslingar, brottsoffer eller andra som på något sätt varit inblandande i något brott. Dagens program toppas därför med att den frikände 17-åringen i dödsmisshandeln på Kungsholmen får berätta om alla hot som han och hans familj utsatts för. De återvänder även till brottsplatsen och den frikände delger oss sin version av det som hände.








Slutpunkten är som alltid en kort frågestund med GW Persson. Tittarna har skickat sms och ställt frågor som sedan besvaras. Idag glider nestorn iväg i ett skönt resonemang om giftmordens låga frekvens i nutidens Sverige innan Hasse Aro tittar på klockan och tackar för ikväll. En svensk TV-klassiker är slut för den här gången.



Inga kommentarer: