10 januari 2008

Fredrik Strages pudel

I papperstidningen av dagens DN finns en rolig artikel om hur Fredrik Strage, film- och musikkritikern som gav Arn-filmen en trea, tar tillbaka sitt betyg och ger biobesökare pengarna tillbaka. Artikeln är skriven av Strage själv och börjar i rannsakande ton:


På julafton hörde jag en röst i huvudet. Den tillhörde mitt samvete. "Du förtjänar inga julklappar", sa den.

Att ge en film ett högre betyg av kommersiella skäl är naturligtvis en dödssynd för en "oberoende" kritiker och Strage dövar sitt samvete genom att stå utanför Rigoletto och Filmstaden Sergel "med en sedelbunt i näven":


Sedelbunten blir allt tunnare och mitt hjärta allt lättare. ... Efter att ha lämnat ifrån mig tretton hundralappar mår jag förträffligt.

Strage har nu gjort bot, men vissa frågetecken återstår. Hur vanligt är det egentligen att svenska filmkritiker övervärderar en svensk film för att på så vis ge den en skjuts framåt i konkurrensen med Hollywood? Är det inte rätt vanligt att en medioker svensk film kasserar in treor och fyror en masse?

Låt oss hoppas att fler filmkritiker träder fram och gör bot. Låt oss hoppas att det här bara är början på en rejäl självsanering i branschen!






Ångerfull kritiker.


(Digital länk finns nu.)

2 kommentarer:

Astrid sa...

grattis.. Du har blitt linka fra www.dagbladet.no, en av norges største (tabloide) aviser.. Regn med mange lesere i dag.. =)

http://www.dagbladet.no/kultur/2008/01/14/523811.html

Anonym sa...

Du har virkelig en spennende blogg, man skal ikke se bort i fra at anmeldere gjerne blir litt patriotiske som alle andre, men det er ikke slik det skal være. Jeg håper
flere anmeldere i fremtiden vil være villig til å innrømme feil.