7 februari 2008

Filmstudion vårterminen 2008


Ikväll är det vårpremiär för Filmstudion i Lund. Zhang Yimous Den gyllene blommans förbannelse, en av få filmer jag inte är överdrivet sugen på att se, inleder ett i övrigt gediget och välkomponerat program. Här finns filmer för alla smaker och med en unik tidsmässig variation – samtliga årtionden från 1920-talet och framåt finns representerade!

Ett totalkort som ger tillträde till samtliga visningar kostar överkomliga 600 kronor. Tiokortet för 450 kr är också okej, men trekortet för 250 känns inte alls bra. Särskilt tråkigt är det när man har någon långväga gäst på besök och inte kan ta med honom/henne på en enstaka film. Det vore i mitt tycke önskvärt med någon sorts funktion där totalkortsinnehavare kan ta med sig en person till ett bra pris. Som det är nu går man miste om dessa singelbesökare, men samtidigt görs säkert andra vinster med det dyrare trekortet.

Tillbaka till filmerna. Serien Movie Brats erbjuder filmer av sjuttiotalets amerikanska regigiganter (Lucas, Spielberg, Scorsese, Coppola och De Palma). Personligen ser jag mest fram emot att få se om favoriter som Apocalypse Now Redux och Taxi Driver på stor duk.

Wim Wenders-serien är ett säkert men lite osexigt val (jag hoppas jag blir motbevisad!), medan Stora serien känns toppad mot slutet med filmer som I’m not there, The Darjeeling Limited och Control. Inland Empire är ett betydligt osäkrare kort, men Lynch är ju ändå Lynch och har en säker position som publikdragare på Filmstudion. Enda frågetecknet i vårens program är visningen av Craig Brewers slätstrukna Black Snake Moan, men det finns säkert någon "diskussionstanke" bakom det oväntade valet.



Mest efterlängtad hos såväl nykomlingar som veteraner torde emellertid Tarkovskij-serien vara. Det är hela tretton år sedan förra gången det begav sig (VT -95) och en ny generation filmfantaster får nu chansen att bekanta sig med en av filmhistoriens stora mästare. Redan på lördag visas Ivans barndom och det är en film som jag rekommenderar varmt. Vi ses på Kino!

Inga kommentarer: