5 januari 2008

Stor Brando, stor underhållning

Under mellandagarna passade jag på att se om The Score (2001), en klurig och riktigt spännande så kallad heistfilm. En av anledningarna till att jag gillar den så pass mycket som jag gör är de namnkunniga skådespelarna. Tre generationer kompetenta män möts och herrar Norton och De Niro får ursäkta: Marlon Brando är den störste.
















Och då menar jag i första hand kvalitetsmässigt, även om Brando under sina sista år var en mycket fet man. På bilden ovan, som är från hans entré tidigt i filmen, kan man ana en enorm kroppshydda. Trots korpulensen och den totala frånvaron av att behöva bevisa något som skådespelare, brukade den sentida Brando alltid lyckas improvisera fram något litet ögonblick av högsta kaliber. Så var fallet i den aningen underskattade Don Juan DeMarco och så var också fallet i The Score. Följande dialogavsnitt är en av höjdpunkterna från den sistnämnda filmen:

Max (Brando) och Nick (De Niro) sitter och pratar om sin stöt. Max har under en tid försökt övertala sin yngre kompanjon om att genomföra stöten.













Max:
(skrattar till) Now... you gotta tell me the... the magic word.
Nick: All right, I'm gonna do it.
Max: Good, good. Jesus sweetheart. You're a sweetheart. Bravo. Making sense.














Nick: But because of the risk involved, my end's gotta be six million.













Max:
(tar upp flaskan och låtsas att det är en telefon) Uh, operator? I got a nut down here that just said six million. No, no. Send the paramedics. I think... Are you all right?
Nick: I'm fine.
Max: Six fucking million dollars? What happened to four?

The Score - som fått en sjua i betyg av mig - blev Marlon Brandos sista film. Han gick bort tidigt på sommaren 2004.

(edit 6/1: Fick göra bilderna ljusare.)

Inga kommentarer: