16 mars 2008

Mer att läsa om fildelning


Det har skrivits massvis med blogginlägg sedan regeringens besked i fildelningsfrågan, men den hitills bästa texten i ämnet är skriven av Sydsvenskans Patrik Svensson. Han lyfter fram tre skäl till varför musikindustrins kris i själva verket är en naturlig del av utvecklingen i världen.

Han konstaterar till exempel att vi inte komsumerar mindre än tidigare, bara att vi konsumerar annorlunda:

Med andra ord, vad vi ser är ett slags ekonomisk spåromdragning där den stora kassakistan vid slutmålet ändå till sist är densamma. Det får såklart konsekvenser på det lokala planet, men det är inte ett samhällsekonomiskt problem.

Ett annat lästips är den alltid lika skarpe Anders Mildner (som bloggar på sydsvenskan.se). Han sätter fokus på att det redan idag inte finns någon rättvis fördelning av intäkter via Stim och passar lite senare på att dela ut en mild snyting åt regeringen:

Och det är nog ingen slump att vi inte har hört kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fundera över vilka effekter dagens mainstreamanpassning av fördelningsmodellerna har för den framtida kulturen, men att vi däremot finner henne skriva artiklar med justitieministern som handlar om hårdare tag mot fildelare.

Man kan ju förstå henne. Leker alla andra Vilda Västern är det lätt hänt att man slänger på sig en sheriffstjärna av bara farten.

Det är positivt att Sydsvenskan ger plats åt nyanserade åsikter. Vidga därför era vyer och läs vad Svensson och Mildner har att säga!

Inga kommentarer: