18 mars 2008

Fortsatt avgiftsskolk bör vara möjligt


Sydsvenskan rapporterar om SVT:s fortsatta fokusering på nätet. Man kommer inom kort inleda en försöksverksamhet där hela utbudet läggs ut på webben. Det är utmärkt. En sådan satsning skulle befästa kanalens position som världsledande inom tv på nätet.


Redan idag har man den överlägset bästa svenska tjänsten för webb-tv. TV4 ligger en bra bit efter. Trean likaså. Femman satsar dock rätt och gör det bra, närmar sig giganten. Konkurrensen ökar.

Fast kruxet med public service är, som alltid, principen att alla måste betala. Det spelar ingen roll att Urban aldrig tittar på SVT. Har Urban en tv-apparat ska han också betala tv-avgift. "Radiotjänst i Kiruna AB ansvarar för tv-avgiften som går till Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio."

Tanken är nu att denna obligatoriska betalningsform ska överföras till internet. Äger du en dator med internetuppkoppling ska du betala tv-avgift. Basta. Inga undantag.

Men även om rubriken antyder att tv-avgiften skulle kunna läggas direkt på det som idag betalas för internetuppkopplingen, finner jag det mycket osannolikt att så skulle kunna ske. Återförsäljare av tv & radio samt digitala tjänster slipper idag att baka in avgiften i sina produkter och därför är det logiskt att internetleverantörerna också slipper ett sådant merarbete.

I framtiden kan du därför tryggt fortsätta att svara nej när filurerna från Radiotjänst frågar dig om dina olika innehav - tv, dator, radio. Att betala för public service är i grunden rimligt, men det är lika viktigt att människor som av olika anledningar inte vill eller kan betala tv-avgiften får behålla möjligheten att slippa undan. Så är det idag och så bör det också förbli.

Andra bloggar om internet, svt, tv.

Edit 12:48: Läs också Copyriots utmärkta analys.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att du förmodligen är registrerad som kund hos en internetleverantör och då är du skyldig att betala.

Niklas sa...

Poängen är att folk redan idag kan vara registrerade som kunder hos Canal Plus eller Viasat och slippa undan betalning.

Tvångsanslutning via företags kundregister tror jag inte på.

Anonym sa...

äh, trams, det här är inte politiskt möjligt. SVT kommer tvingas kryptera sina kanaler på webben så att de som betalar kan se dem