22 april 2008

Tisdagsspaning: tjejer på killarnas arena


Det här är en spaning som tänktes ut i söndags och som skulle ha skrivits ner och publicerats igår. Ett tusenbitarspussel kom emellan, men nu är sista biten på plats och jag kan börja skriva.

Temat är "tjejer på killarnas arena". Lite luddig formulering måhända, men det ger sig väl efter ett tag.

1. I lördagens DN analyserar Nina Björk Stieg Larssons superhjältinna Lisbeth Salander. Ingressen sammanfattar det hela:

Datorhackare i världsklass, liten, tunn, arg – och fenomenal. Stieg Larssons deckarhjältinna Lisbeth Salander tar ingen skit. Men vad säger hennes karaktär egentligen om vår tids feminism? Nina Björk läser Millenniumtrilogin och finner en kvinna med manliga egenskaper.

En kvinna med manliga egenskaper var det ja. Läs gärna vad Björk har att berätta, men se till att ha läst någon eller några av böckerna först. En hel del avgörande detaljer avslöjas nämligen i artikeln.

2. Brommapojkarnas F98 (flickor födda 1998) är bättre än alla sina jämnåriga kamrater. Detta har lett till att de inte får något bra motstånd, trots att de spelat mot såväl två som tre år äldre motståndare. Lösningen blev att spela mot jämnåriga killar istället. I förrgår spelades första matchen och supertjejerna vann med hela 15-0. Vilken fantastisk historia!


I artikeln inför den första killmatchen framkom en hel del intressanta fakta. Som att framgången, enligt tränaren, handlar om rätt träning:

Här behandlas tjejerna som killar. Det brukar vara alldeles för mycket daltande med tjejer, att de inte ska ta i tillräckligt eller inte får svettas. Här kör vi hårt i tio minuter och sen blir det lite vila innan vi kör igång igen.

Det borde väl alltid vara så att killar och tjejer får samma sorts träning, men av olika anledningar blir det sällan så. På elitnivå bedrivs dock träningen på samma sätt oavsett kön och kanske kan man kalla de duktiga Brommaflickorna för en slags elit.

3. Danica Patrick vann häromdagen, som första kvinna, en indycartävling. Naturligtvis är det en stor prestation. En snabbtitt på hennes hemsida och annat pr-material visar upp en kvinna som är modellsnygg, smart och racerförare i ett. En gångbar paketlösning tycker nog alla inblandande. Sponsorerna tigger om att få arbeta med henne och jag kan inte låta bli att fundera över varför det så ofta är på detta viset. Varför måste framgångsrika underhållningskvinnor (sångerskor, skådespelare, idrottare) både vara duktiga och snygga? Det är ett mönster som går igen överallt.


Danica Patrick, 26 år och superkvinna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att underhållnigsmänniskor gynnas av att vara snygga är väl knappast kvinnor förbehållet. Det är likadant för en man. Är du snygg så har du lättare att lyckas. Frågan är bara varför detta anses vara dåligt _endast_ när det gället kvinnor? Dubbelmoral ngn?